European Poker Tour 2014

European Poker Tour, EPT, har blivit en av de mest prestigefyllda pokerturneringarna i Europa. Prissummorna är hissnande och vem som helst kan kvala in. Värden för 2014 är Barcelona och turneringen pågår mellan 16-27 augusti.

EPT är Europas motsvarighet till The World Poker Tour, WPT som är en TV-sänd pokershow i Nordamerika. Touren består av olika tv-sända turneringar från olika Europeiska kasinon och den kommer att starta i Barcelona och avslutas i Monte Carlo. Startfälten och prispotterna är generellt mindre i EPT jämför med WPT men håller en minst lika hög spelklass.

TV

Alla spel är tv-sända och det finns kameror på spelbordet så att tittarna kan se spelarnas kort och följa deras drag. EPT har också expertkommentatorer som förklarar vad som händer under spelets gång.

Första säsongen av EPT var hösten 2004 i Barcelona och sedan vidare till London, Dublin, Köpenhamn, Deauville, Wien och avslutades i Monte Carlo våren 2005. Som första segrare för EPT stod svensken Alexander Stevic som tog hen 80 000 euro i Barcelona. När touren nådde Monte Carlo var förstaprissumman 650 000 euro som gick till Rob Hollink.

För att delta i vad som anses vara de mest penningstinna och prestigefyllda liveturneringarna i Europa krävs bara ett par dollar i ett pokerrum på nätet. Många spelsiter arrangerar kvalturneringar, satelliter, för att skapa sina ”egna” spelar till EPT. Den som delar i dessa kval har chans att vinna prispaket som inkluderar en till stol EPT-events och kontanter till resan och övriga utgifter.